Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek nekem ebben a feladatban?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1058
Egy 2,5 dl-es henger alakú pohár magassága 13 cm, de a talpa 1 cm vastag. Mekkora az alapköt sugara, ha a pohár fala 2 mm vastag?
Az adatok alapján a henger térfogata felírható:
Ebből következik: r2~ (körülbelül)
Vagyis a pohár belső sugara kb.:
Az alapkör sugara:
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tehát a pohárnak az a része, amibe önthető folyadék, az 12 cm magas, ha annak a résznek a sugara r, akkor a beletölthető folyadékmennyiség r²*π*12 cm³, ennek kell 2,5 dl=0,25 l=0,25 dm³=250 cm³-nek lennie, tehát:

r²*π*12=250, ennek a megoldása r=~2,575 cm=25,75 mm a pohár sugara.

Ha a pohár falvastagsága 2 mm, akkor a teljes pohár sugarának a hossza 25,75+2=27,75 mm=2,775 cm lesz.
1

Csatolom a megoldást, rajzzal mellékelve. :)
0