Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatóság

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
1129
Milyen számok írhatók x és y helyére, ha
a) 15|5x327y
b) 12|5x327y

Van-e olyan p prímszám, hogy a p+7 is prímszám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

2
a) osztható legyen 3-mal és 5-tel
ha y=0, x=1,4,7
ha y=5, x=2, 5, 8

b) osztható legyen 4-gyel és 3-mal
ha y=2, x=2, 5, 8
ha y=6 x=1, 4, 7
0

nincs ilyen p szám mert
egyetlen páros prím van ez a kettes, de 2+7=9 ez nem prímszám
A többi meg páratlan szám és ha páratlan számhoz hozzáadunk páratlan az mindig páros lesz ami már nem lehet prímszám mert kettővel is oszthatóak lesznek.
0