Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
908
Egy háromszög oldalai 27, 36 és 45 egység hosszúak.Egy hozzá hasonló háromszög legkisebb magassága 14,4 egység.
Mekkorák az utóbbi háromszög oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Észrevehető, hogy 27=9*3, 36=9*4 és 45=9*5, tehát ez a háromszög hasonló a 3;4;5 oldalhosszú háromszöghöz, erről pedig tudjuk, hogy egy derékszögű háromszög 3 oldala (pitagoraszi számhármas), tehát az eredeti is egy derékszögű háromszög.

Az eredeti háromszög 2 magassága a befogók, tehát 27 és 36 egység hosszúak, a harmadik, vagyis az átfogóhoz tartozó magasságot a területből tudjuk kiszámolni; a háromszög területe 27*36/2=486 területegység, az átfogó részéről 45*m/2, ezek értelemszerűen egyenlőek:

486=45*m/2, erre 21,6=m, tehát 21,6 egység a magassága, ez kisebb, mint a másik kettő.

A két magasság hasonlósági aránya λ=kicsi/nagy=14,4/21,6=2/3, így a kisebbik háromszög oldalai: 27*2/3=18 egység, 36*2/3=24 egység, 45*2/3=30 egység.

Ha valami nem világos, kérdezz!
0