Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek, nincs sok időm:(

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1109
Kérlek segíts, Fizika 7. osztály:(

Egy autóbusz motorja 423.000 kJ munkát végez 0,5 óra alatt. Mekkora a motor teljesítménye?

A szobában lévő gázkályha (gázkonvektor) 10 óra alatt 540 000 kJ-lal növelte a környezet termikus energiáját. Mekkora a gázkályha teljesítménye?

A keverőgép teljesítménye 100 W. Mekkora munkát végez 2 perc alatt?

Egy csomagot viszünk fel a második emeletre. Mi a hasznos munka és az összes energiaváltozás ebben az esetben?

Vizet melegítünk a borszeszégővel. Mi a hasznos hő és az összes energiaváltozás ebben az esetben?

A dízel motor a felhasznált 80.000 kJ energia révén 28.000 kJ munkát végez. Mekkora a dízelmotor hatásfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kell, es, segíts, Sok, Kerlek, nincs, bé, adnom, Időm
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
Ezt a képletet kell tudni:
`P=W/t`
vagyis a teljesítmény kijön, ha a munkát elosztod az idővel.
Fontos, hogy az esetek nagy részében az idő másodpercben kell! Szóval váltsd át!

1) fél óra az hány másodperc, aztán azzal ossz: `P=W/t`. Mivel a munka nem sima zsúl hanem kilozsúl (kJ) volt, a teljesítmény kilowatt lesz (kW)
2) 2 perc hány másodperc? `P=W/t` vagyis a munka `W=P·t`, most szorozni kell.

3) Hasznos munka: amennyi munka a csomag felviteléhez kellett.
Összes munka: a csomag mellett mi magunkat is fel kellett vinni.
Energiaváltozás: A csomagnak meg mi magunknak is a helyzeti energiája nő, mi meg elfáradunk, szóval a kémiai energiánk csökken.

4) Hasznos hő: ami a víz melegedésére fordul
Összes hő: a víz mellett az edény meg a levegő is melegszik, annak mindnek nő a hőenergiája (hőmérséklete)

5) Az összes munka 80.000 kJ, a hasznos csak 28.000 kJ. A hatásfoknak ezt hívjuk:
`"hatásfok" = "hasznos munka"/"összes munka"·100%`
Számold ki.
0