Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűségszámítás, Eloszlásfüggvény

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
446
Egy dobó-dodekaéderen négy pikk, három káró, három treff, és két kör szimbólum szerepel. A dodekaédert háromszor feldobjuk. Határozzuk meg a pikk dobások számának eloszlását és ábrázoljuk az eloszlásfüggvényét! Mi annak a valószínűsége, hogy legalább kétszer pikket dobunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Ugyanazt ismételjük 3-szor.
n= 3
egy kísérletnek két kimenetel van , az egyik a siker = káró
minden egyes kísérlet független a másiktól
p(siker) = 4/12 = 1/3
ez binomiális eloszlás

X = valószínűségi változó = sikerek száma az n-ből = (most) = kárók száma a 3 kísérletből.
X lehet, 0,1,2,3

Eloszlás megadása , pl táblázattal, minden X hez kell a p

P(X=0) = (1/12) a nulladikon szor (11/12) a harmadikon szor ( 3 alatt a 0)=0,7703
P(x= 1) = (1/12) az elsőn szor (11/12) a másodikon szor (3 alatt az 1) = 0,2101
stb
képlet a fv táblában
P(X=2)=0,0191
P(X=3)=5,787 szor 10 a -4 en

Eloszlás megadása:

X 0 1 2 3
p 0,7703 stb 0,0191 stb


Eloszlás függvény
F(k) = P( X kisebb vagy egyenlő k) = összeadja a valószínűségeket k-ig, k is benne van)

F(0)=0,7703
F(1) =0,7703+0,2101 = 0,9804
F(2)=0,9803
F(3)=1 (MINDIG pontosan 1 ) -ettől eloszlás

Ábrázolni -PÖTTYÖKKEL kell, mert ez disztkrét eloszlás ( x= 2,3 -nak nincs értelme...)
x= 0 nál kell egy pötty a 0,7703 nál
x= 1 nél pötty 0.9804 nél
stb.


P( legalább 2szer pikk) = P(x=2) + P(x=3)

ui. A zanza tévén van jó kis előadás erről a témáról.
email cím küldése esetén tudok 15-20 kidolgozott feladatot küldeni a témában
Módosítva: 6 éve
0