Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3307
a) Számítsd ki a 3-mal osztható számok összegét 3-tól 99-ig!

b) Számítsd ki a 25-tel osztható számok összegét 25-től 1000-ig!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
3-mal oszható: 3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39,42,45,48,51,54,57,60,63,66,69,72,75,78,81,84,87,90,93,96,99
3:3=1
6:3=2
9:3=3
12:3=4
15:3=5
18:3=6
21:3=7
24:3=8
27:3=9
30:3=10
33:3=11
36:3=12
39:3=13
42:3=14
45:3=15
48:3=16
51:3=17
54:3=18
57:3=19
60:3=20
63:3=21
66:3=22
69:3=23
72:3=24
75:3=25
78:3=26
81:3=27
84:3=28
87:3=29
90:3=30
93:3=31
96:3=32
99:3=33
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20+21+22+23+24+25+26+27+28+29+30+31+32+33=561
0

25-tel osztható számok: 25,50,75,100,125,150,175,200,225,250,275,300,325,350,375,400,425,450,475,500,525,555,580,600,625,650
675,700,725,750,775,800,825,850,875,900,925,950,975,1000
25:25=1
50:25=2
75:25=3
100:25=4
125:25=5
150:25=6
180:25=7
200:25=8
225:25=9
250:25=10
275:25=11
300:25=12
325:25=13
355:25=14
375:25=15
400:25=16
425:25=17
450:25=18
475:25=19
500:25=20
525:25=21
550:25=22
575:25=23
600:25=24
625:25=25
650:25=26
675:25=27
700:25=28
725:25=29
750:25=30
775:25=31
800:25=32
825:25=33
850:25=34
875:25=35
900:25=36
925:25=37
950:25=38
975:25=39
1000:25=40
1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17+18+19+20+21+22+23+24+25+26+27+28+29+30+31+32+33+34+35+36+37+38+39+40=820
0

a1=3
an=99
d=3

99= 3+(n-1)3
n=33
Sn=n/2(a1+an) képletbe kell helyettesíteni.

S(33)= 16,5-szer 102=1683
b,)
a1= 25
d=25
an=1000

an=a1+(n-1)d
1000= 25+ (n-1)25
n=40
s(40) = 20-szor 1025=20500
Módosítva: 6 éve
1