Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Térgeometria

Főoldal » Általános iskola » Matematika
967
Gabi interneten rendelt három könyvet, melyek méretei milliméterben a következők:
- regény 156*230*20
-a gyerekversek: 182*232*10
- az útleírás: 178*253*8
A könyveket a lehető legkisebb felszínű téglalap alakú dobozokba csomagolják. Mekkora lesz annak a doboznak a felszíne, amelybe mind a három könyv belefér? (A doboz falának vastagságától tekintsünk el!)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Térgeometria, Tk.170/2
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Először rakjuk csökkenő sorrendbe a paramétereket:

230*156*20
232*182*10
253*178*8

A doboz alapéleinek hossza az első két oszlopból derül ki, azok hossza 253 és 182 milliméter, a magasság pedig a harmadik oszlopban található élek összege, tehát 38 milliméter.

Ennek a doboznak már ki tudjuk számolni a felszínét.
1

156*230*20 regény méretei
182*232*10 gyerekversek méretei
178*253*8 útleírás méretei

Ebből az oldalélek:
a = 253mm (legnagyobb könyv),
b = 182mm (legnagyobb könyv)
c = 38mm (könyvvastagságok összege: 20+10+8)

A = 2(ab+ac+bc)
A = 2(253*182+253*38+182*38)
A = 125152mm2
1