Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

FIZIKA

Főoldal » Középiskola » Fizika
531
A harmonikus rezgőmozgást végző test az y= A/2 helyen halad át. A rezgési energiájának hányad része ekkor a mozgási energia, illetve a rugalmas energia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
s.o.s
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Képzeljük úgy, hogy egy rugó van középen, az tud kinyúlni.
A rugó energiája `x` kinyúlás esetén ennyi:
`E=1/2·D·x^2`
Ezt ugye tanultátok (esetleg más betűkkel jelöltetek dolgokat...)

Ennek a legnagyobb értéke akkor van, amikor `x=A`, szóval amikor a szélső helyzetig kinyúlik a rugó. Olyankor a rezgés teljes energiája rugalmas energia, hisz a mozgási akkor nulla (megáll egy pillanatig a rezgő test, mielőtt elindul visszafelé). Ez az érték tehát ennyi:
`E_"max"=1/2·D·A^2`

Minden egyes pontban a rugalmas és a mozgási energia összege ez az `E_"max"` érték lesz.

Amikor félig nyúlik meg a rugó (vagyis `x=A/2`), akkor a rugalmas energia:
`E_"rug"=1/2·D·(A/2)^2=(1/2·D·A^2)/4`

Az hányad része `E_"max"`-nak? És hányad része `E_"max"`-nak a maradék, vagyis a mozgási energia? Remélem, ki tudod találni (le tudud olvasni a képletből), de ha nem, segíthetek.
Módosítva: 6 éve
0