Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiából tud valaki segíteni máig kellene!

Főoldal » Középiskola » Kémia
710
1. feladat
A+B=C
Mennyi a komponensek egyensúlyi koncentrációja és mennyi az egyensúlyi állandó, ha 2-2 mol/dm³ A és B koncentrációból indulunk ki és A anyag 20%-a alakul át?

2. feladat
A+2B=C
Mi az egyensúlyi rendszerben a komponensek koncentrációja és mennyi az egyensúlyi állandó, ha 3-3 mol/dm³ A és B-ből kiindulva az A anyag 10%-a alakul át?

3. feladat
Az A+2B=C egyensúlyi folyamatban az alábbi egyensúlyi koncentrációk alakulnak ki:
(A)e=0,5 mol/dm³
(B)e=1,0 mol/dm³
(C)e=0,5 mol/dm³
Mennyi az egyensúlyi állandó és mennyi volt az A és B kiindulási koncentrációja?











Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
számítás, egyensúly
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. feladat
A+B=C

átalakult: 2*0,2=0,4 A és 0,4 B, keletkezett 0,4 C
az egyensúlyi koncentrációk: 2-0,4 = 1,6 mol/dm³ A és B, 0,4 mol/dm³ C
K=[A]*[B]/[C]=1,6*1,6/0,4 = 6,4

2. feladat
A+2B=C

átalakult: 3*0,1=0,3 A és 2*0,3 B, keletkezett 0,3 C
az egyensúlyi koncentrációk: 3-0,3 = 2,7 mol/dm³ A, 3-0,6 = 2,4 mol/dm³B, 0,3 mol/dm³ C
K=[A]*[B]²/ [C] = 2,7 * 2,4² / 0,3 = 51,84


3. feladat
Az A+2B=C egyensúlyi folyamatban az alábbi egyensúlyi koncentrációk alakulnak ki:
(A)e=0,5 mol/dm³
(B)e=1,0 mol/dm³
(C)e=0,5 mol/dm³
Mennyi az egyensúlyi állandó és mennyi volt az A és B kiindulási koncentrációja?

K=[A]*[B]²/ [C] = 0,5 * 1,0² / 0,5 = 1,00

A és B kiindulási koncentrációja:
Amennyi C keletkezett, annyi A reagált, tehát 0,5 A reagált.
A(kiind)=0,5+0,5=1,0 mol/dm³

Amennyi A reagált, azzal 2-szer annyi B reagált, tehát 2*0,5=1,0 mol/dm³ B reagált.
B(kiind)=1,0+1,0=2,0 mol/dm³
3