Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány mólnak felel meg 1 kg víz?

Főoldal » Általános iskola » Kémia
2286
Mh=1g/mol; Mo=16g/mol
A tanár nekünk másképp magyarázta és most nem értem, légyszi segítenétek? :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

Az atomtömegek azt mutatják meg, hogy egy mól valamilyen elem hány gramm. H esetében egy 1, az oxigén esetében ez 16g. A víz azonban vegyület, képlete H2O, így pedig két hidrogénből és egy oxigénből áll, azaz egy mol VÍZ két mol hidrogénből (2×1 g/mol) és egy oxigénből (16 g/mol) áll, azaz a víz MOLÁRIS TÖMEGE 16+2×1=18 g/mol, tehát egy mol víz 18g és 18 g víz egy mol.
Nade akkor sem kell kétségbe esni, ha 1 kg vizünk van, ez ügye 1000 g, ami pedig 1000/18=55,555 mol. Azaz 1 kg víz 55,555 mol anyagmennyiségű
1