Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
491
Légyszíves valaki segítsen a kémia házim megoldásában. Nagyon sürgős lenne és sajnos nem értem. Hány tömeg% oxigént tartalmaz a kén-dioxid és a kén-trioxid? Hány gramm oxigént tartalmaz 500g szén-dioxid? Írd fel a szénsav keletkezésének egyenletét!
a, Hány tömeg% szenet tartalmaz az szénsav?
b Hány tömeg% szenet tartalmaz a 10%-os szénsav? Képlettel együtt kéne! Előre is köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
M(SO2 )= 64g/mol
Benne 2 mol oxigén, ami 2x16=32 g. Ez a 64nek az 50%a.

M(SO3)= 80g/mol
Benne 3 mol oxigén 48g. 48/80= 60% oxigén

M(CO2)=44g/mol
n(CO2)= 500/44=11,36 mol
Benne az oxigén anyagmennyisege kétszeres, azaz 22,73 mol. Ennek tömege: 22,73x16= 363,6 g

CO2 + H2O = H2CO3

Szensav szentartalma: M(H2CO3)= 62g/mol
M(C)= 12, 12/62= 19,35 m/m%

0