Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
546
Matek csak a c,d,e kell
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
c) Legyen a két szám 4x és 5x, ekkor (4x):(5x)=4:5 arány teljesül. A feladat szerint ezek összege legfeljebb 18, tehát

4x+5x≤18 | összevonás
9x≤18 | osztunk 9-cel
x≤2, tehát a két szám 4x és 5x alakú, ahol x értéke legfeljebb 2 lehet, a legnagyobb ilyen számpáros a 8-10. Egy kis dolgot azonban még meg kell gondolnunk; ha x=0, akkor a két szám a 0 és a 0, ezek aránya 0:0 két módon értelmezhető;vagy azt mondjuk, hogy nem értelmezhető, ekkor a fenti kiegészítést annyival kell megspékelnünk, hogy x értéke nem lehet 0, ha pedig azt mondjuk, hogy bármi lehet, akkor 0:0=4:5 arány itt is teljesül, tehát x értéke lehet 0 is, de inkább az előbbi megoldást szokták jónak tartani, tehát azt mondhatjuk, hogy x értéke nem lehet 0, egyébként legfeljebb 2.

d) Legyen a két szám x és x+3, ekkor különbségük x+3-x=3. Itt két esetre kell bontanunk a feladatot:

1. eset: ha a kisebbiknek vesszük a 3/4 részét, akkor abból (3/4)x lesz, a nagyobbikból (5/6)*(x+3)=(5/6)x+2,5, a feladat szerint ezek összege legalább 4:

(3/4)x+(5/6)x+2,5≥4 | kivonunk 2,5-et:
(3/4)x+(5/6)x≥1,5 | közös nevező: 12
(9/12)x+(10/12)x≥1,5 | szorzunk 12-vel:
9x+10x≥18 |összevonunk
19x≥18 | osztunk 19-cel
x≥18/19, tehát az x és x+3 alakú számok lesznek jók, ahol x≥18/19

2. eset: ha a nagyobbiknak vesszük a 3/4 részét, akkor (5/6)x és (3/4)*(x+3)=(3/4)x+2,25 lesz belőlük, ekkor:

(5/6)x+(3/4)x+2,25≥4 | kivonunk 2,25-öt
(5/6)x+(3/4)x≥1,75 | közös nevező: 12
(10/12)x+(9/12)≥1,75 | szorzunk 12-vel:
10x+9x≥21 | összevonunk
19x≥21 | osztunk 19-cel
x≥21/19, tehát azok az x és x+3 alakú számok lesznek jók, ahol x≥21/19.

Az e)-n még kell egy kicsit gondolkodnom.
0