Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

MATEK:EGYSZERŰSÍTÉS_5.OSZTÁLY

Főoldal » Általános iskola » Matematika
958
Nem nagyon értem az egyszerűsítést! Egy kis segítséget kérnék! A válaszokat előre is köszi! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Törtek egyszerűsítésére gondolsz?
0

A törteket egyszerűsíteni többféleképpen is lehet.
Ha csak egy tört van, nincs szorzás akkor le kell osztani. Pl:
6/9=2/3 itt 3-mal osztottunk le.
15/20=3/4 Itt 5-tel.
Az a legfontosabb része, hogy egyszerűsíteni azzal a számmal lehet, ami osztója a számlálónak és a nevezőnek, valamint nem 0.
1. példa: Egyszerűsítsük a következő törtet: 19/57. Először írjuk fel prímszámokkal a számot: 1*19/3*19, azt látjuk, hogy a 19 benne van a számlálóban és a nevezőben is, szóval azzal leoszthatunk, így 1/3-at kapunk.
2.példa: 24/32=3*8/4*8=3/4
1