Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1220
1) Egy 75kg tömegű ember 30 perc alatt ment fel a 300 méter magas dombra. Tömegközéppontjának emelése munkájának csak 75% át jelentette. Mennyi volt a teljesítménye? Mennyi volt a hatásfoka?

2) Egy 1000 kg tömegű repülőgép motorja 60 m változatlan sebességű emelkedés 30 másodperc alatt 1800 kJ munkát végzett. Mennyi a teljesítménye? Mennyi a hatásfoka?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1.

Na most a hasznos munkát úgy lehet kiszamolni, hogy 75kg feljutott 300 méter magasba, annak a helyzeti energiája ekkora:

E = m·g·h = 75·10·300 = 225000 J

A teljes munka ennél több, hisz a hatásfok nem 100%.
Wössz = E/η = 225 kJ / 0,75 = 300 kJ

A teljesítmény pedig munka osztav idővel. Az időt át kell váltani másodpercbe:
t = 30 perc = 1800s
P = W/t = 300 kJ / 1800 s = 100/6 W = 166,67 W


2.
P = W/t=1800/30=60 kJ
Hatásfok= Phasznos/Pösszes
h=H/t=60/30=2m
Ph=F*h=10000*2=20Kj
Pö=60kj
Hatásfok= 33,33%
Módosítva: 6 éve
1