Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra - szorzattá alakítás?

Főoldal » Középiskola » Matematika
669
Ezt a kifejezést nem tudom szorzattá alakítani, valaki tudna segíteni?

10a²+35xy-70ax-5ay


Eddig jutottam:
35x(y-2a)-5a(2a-y)

Ha jól sejtem, akkor az (y-2a) és a (2a-y)-t kéne valahogy hasonló alakba hozni, de hogyan?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
algebra, szorzat
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Szerintem induljunk el más párosítással.
Emeljünk ki 10a-t és -5y-t!
10a(a-7x)-5y(a-7x)=(a-7x)(10a-5y)
:)
1

Észrevehető, hogy 2a-y=-(y-2a), tehát a -5a(2a-y)-ból +5a(y-2a) lesz, tehát

35x(y-2a)-5a(2a-y)+5a(y-2a), így már ki tudod emelni az y-2a tényezőt.
1

10a²+35xy-70ax-5ay =
35x(y-2a)-5a(2a-y) =
Kiemelsz a második tag zárójeléből (-1)-et
35x(y-2a)+5a(-2a+y) =
35x(y-2a)+5a(y-2a) =
(y-2a)(35x+5a)
Ez már elfogadható megoldás.

########
Ha még tovább is kellene, akkor a második zárójelből 5-öt kiemelve:
5(y-2a)(7x+a)
1