Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csak a c-t!!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
441
Zsuzsi a heti zsebpénzét a következő módon osztotta be:

100 Ft rágóra, 200 Ft fánkra, 600 Ft szendvicsre, 200 Ft üdítőre, 100 Ft müzli szeletre.

a, Mennyi zsebpénzt kapott Zsuzsi összesen?

b, A zsebpénz hányad részét költötte rágóra?

c, Készíts kördiagramot az adatokból! írd le, hogyan számoltad ki az egyes dolgok fokát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Ha elképzeled, hogy a körben a 100 százalékot a 360 fok jelenti, akkor arányosan egy százalék a 100 százaléknak egy század része, azaz a 360 foknak is egy század része lesz, ami 3,6 fok, ebből pedig minden további x százalékot kitevő szelet x*3,6 fok lesz.
0

Összesen volt 1200 ft-ja, ez kijön abból, ha összeadod az elköltött pénzeket. A dolgokra fordított összegek arányát kell ábrázolni, amit úgy lehet megcsinálni, hogy mindegyiknek kiszámolod a relatív gyakoriságát, tehát hogy hány százaléka az 1200-nak és ábrázolod. Ehhez minden összeget elosztasz 1200-zal (100/1200*100, 200/1200*100, 600/1200*100, 200/1200*100, 100/1200*100), ebből kijön, hogy melyiknek mekkora az aránya az összes elköltött 1200 ft-ból.

A kördiagramon a 100% az egész kör, tehát egy olyan "körcikk", aminek a középponti szöge 360 fok, mert ez a teljes kör. Amikor ábrázolni akarod az elköltött összegek százalékos átírását, akkor az a kérdés, hogy ha 360 fok a 100%, akkor az elköltött dolgok arányára jutó százalékhoz hány fok tartozik. Ezt úgy kapod meg, hogy arányosan kiszámolod. Ha a 100% 360 fokkal egyenlő, akkor 1 százalék, amiből a többit ki tudod könnyen számolni, 3,6 fokkal lesz egyenlő, mert

100% = 360 fok / :100
1% = 360/100 fok = 3,6 fok

Ha pedig 1% 3,6 fok, akkor innen minden további fok a százalék*3,6 fok lesz. Például a fél, ami 50%, 50*3,6=180 fok lesz, ami pont a fele a körnek. A rágóra költött összeg például 100 ft, ez az 1200-nak (100/1200)*100 = 100/12-ed rész, tehát (100/12)*3,6 = 30 fok lesz.

Mit nem értesz?
0