Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia oxidációs számok

Főoldal » Középiskola » Kémia
498
Miért kell az oxidációs számok összegének megegyeznie az (egyenlet) két oldalon?
Kicsit hosszabb kifejtősebb válasz jobb lenne.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az oxidációs számokat úgy képezzük, hogy a kötő elektronpárt gondolatban az elektronegatívabb atomhoz rendeljük.

Ebből az következik, hogy ha az oxidációs számokat töltésként értelmezzük, akkor a pozitív és negatív töltések összegének mindkét oldalon meg kell egyeznie, mert az anyagok kifelé semleges töltésűek.

Első körben azokat az oxidációs számokat kell figyelembe venni, amelyek a reakció során változnak.

például a klórgáz fejlesztés reakció egyenlete:
KMnO4 + 5 HCl = KCl + MnCl2 + Cl2 + 2,5 H2O az oxidációs számok alapján

A Mn és a Cl oxidációs száma változik, a többi nem.
Mn: +7 → +2 (változás: 5)
Cl: -1 → 0 (változás: 1) tehát 5 sósav kell.

KMnO4 + 5 HCl = KCl + MnCl2 + Cl2 + 2,5 H2O (szorzok 2-vel)
2 KMnO4 + 10 HCl =2 KCl + 2 MnCl2 + 2 Cl2 + 5 H2O rendezem az oxigéneket, hidrogéneket és a klórt:
2 KMnO4 + 16 HCl = 2 KCl + 2 MnCl2 + 5 Cl2 + 8 H2O
Módosítva: 6 éve
2