Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Statisztika

Főoldal » Középiskola » Matematika
1164
Egy jégkorong csapat 6 főből áll, átlagéletkoruk 20 év. Mennyivel változik a pályán maradók átlagéletkora, ha a meccs hevében kiállítanak közülük egy
a, 20 éves játékost;
b, 25 éves játékost;

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az átlagnak (mármint a sima számtani átlagnak) az a tulajdonsága, hogy ha az eredeti - ebben a feladatban - életkorok helyére írod őket, azaz hatszor veszed, akkor az összegük ugyanaz lesz, mintha tudnád az eredeti értékeket és azokat adnád össze (ez működik a többi fajta átlagnál is, csak az átlag számítási módja szerint módosítva). Ha hatan vannak és az átlagkor 20 év, akkor olyan, mint lenne hat tag, akik életkora összesen 6*20=120. Ha közülük kiáll egy 20 éves, akkor tudjuk, hogy van köztük valaki, aki abból a 120-ból pont 20 éves és levonódik a kora az összegből is és a tagok számából is, tehát marad 5 tag és 100 év. Így a bent maradók átlagkora 100/5=20 év lesz. Ugyanígy ha a kiálló 25 éves, akkor volt valaki, aki abból a 120-ból 25 éves volt, levonjuk a korát és a számát, azaz marad 5 játékos 95 évvel, azaz 95/5=19 év az új átlag.
1