Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
525
A következő elektrosztatika feladat megoldását kérem levezetve.
Előre is köszönöm!

Egy 50V-ra feltöltött 2 μF-os és egy 100V-ra feltöltött 3 μF-os kondenzátort párhuzamosan
kapcsolunk (a megegyező pólusokat kapcsoljuk össze). Mekkora lesz a közös feszültség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
az egyes kondenzátorokon a töltés
Q=C·U (ezzel számolj!)
egyiké:2·10-6·50=10-4C
a másik: 3·10-4C
az össz töltés =4·10-4C
az eredő kapacitás (párhuzamos kapcsolás esetén) 2μ+3μ=5μ
a feszültség
U=Qö/Ce=4·10-4C/5·10-6=0,8·100=80V
1