Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromos erőtér

Főoldal » Középiskola » Fizika
548
2m-es szakasz 2 végpontjában Q1 és Q2.
Q1=10^-6
Q2= -10^-6
9Mekkora és milyen irányú a térerősség a szakasz felezőpontjában?

Ha minden igaz Coulomb trv. kiszámolom az egymásra ható erőt és aztán az E=F/Q-t kellene használni (?) és itt nem tudom, hogy milyen Q értéket kell beírni. Segíts ha tudsz :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Ugyanazzal a Q-val kell osztani, mint amivel az erőt számoltad.
Az erőt pedig nem Q₁ és Q₂-vel kell számolni! A szakasz felezőpontjában kell a térerősséget számolni, tehát gondolatban oda teszel egy egységnyi "próbatöltést", az arra ható erőt számolod ki, majd osztod az egységnyi töltéssel. (Magyarul nem is kell beszorozni 1-gyel....) Mindezt a számolást kétszer kell megtenned, hisz két töltés is hat abban a pontban. A kettőnek az eredője lesz a felezőpontban a térerősség.

Legyen mondjuk bal oldalon Q₁, jobbra pedig Q₂. Mivel Q₁ pozitív, neki a hatása a felezőpontba rakott +1 C próbatöltésre egy taszítóerő, vagyis jobbra ható erő. Aztán Q₂ hatása, mivel az negatív, vonzóerő, vagyis az is jobbra hat. Az eredő ennek a kettőnek az összege, hisz egy irányba mutatnak.
A pontos értéket szerintem ki tudod számolni...
0