Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Általános iskola » Kémia
553
Azérr írom 6.osnak mert a könyvben onnantól feladat
6. Egy oldat pH-ja 10. Milyen a kémhatása? Hozzá képest milyen kémhatású a pH= 11,illetve a pH= 8 adattal jellemezhető oldat?
7.A kalcium- hidroxid képlete : Ca(OH)2. Hány mol ion kerül a vízbe 1 mol kalcium-hidroxid oldódásakor?
8.Mi a különbség a bázis és a lúg között? Melyik anyagcsoportba tartozik több vegyület? Van-e olyan bázis, amelyik nem lúg? És van-e olyan lúg, amelyik nem bázis?
9.Hány protont és hány elektront tartalmaz
A: az ammóniamolekula
B: a vízmolekula
C: a hidrogénion
D: a hidroxidion
E: az amnóniumion?
Találsz-e valami érdekes adatot?
10. Írd fel, hogyan kapcsolódnak egymáshoz az ammóniamolekula, a vízmolekula, a hidroxidion, az ammóniaion atomjai! Mi kapcsolja egymáshoz az atomokat? Hogyan nevezzük a felsorolt részecskékben kialakult kötést?
Légyszives minnèl előbb válaszoljatok még ma ha lehet
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
6.
pH=7-14 között lúgos a kémhatás, tehát 10 esetén lúgos.
A pH=11 erősebben lúgos, a pH=8 kevésbé lúgos kémhatású.

7.
Ca(OH)₂ → Ca2+ + 2 OH-
1 mol esetén összesen 3 mol ion kerül oldatba.

8.
A bázisok proton felvételére vagy elektronpár átadásra képes anyagok, a lúgok pedig hidroxid vegyületek. Minden lúg bázis, de nem minden bázis lúg. Például lúg a nátrium-hidroxid, bázis a magnézium-oxid. Savakkal mindkettő sót képez.

9.
A: NH₃ protonszám: 7+3=10 elektronszám: 7+3=10
B: H₂O protonszám: 2+8=10 elektronszám: 2+8=10
C: H+ protonszám: 1 elektronszám: 0
H₃O+ esetén: protonszám: 3+8=11 elektronszám: 2+8=10
D: OH- protonszám: 8+1=9 elektronszám: 8+2=10
e: NH₄+ 7+4=11 elektronszám: 7+3=10
Ha több a protonok száma, mint az elektronoké, akkor pozitív az ion töltése, ha kevesebb a protonok száma, akkor negatív.

2