Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítás Ph értéke (6)

Főoldal » Középiskola » Kémia
443
Egy számítási feladatot szeretném ha levezetnél. Hogy hogyan kell kiszámolni a Ph értékét.
Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Veszed az egyensúlyi hidrogénion koncentrációt, ami erős savak esetén megegyezik a sav koncentrációjával (mol/dm³-ben), mivel erős savak vizes oldatában teljes a sav disszociációja.

Ennek a negatív 10-es alapú logaritmusa a pH.

pH = -lg [H+]


Gyenge savak esetén pedig a savi disszociációs állandóval kell kiszámolni az egyensúlyi hidrogénion koncentrációt, mivel gyenge savak vizes oldatában a sav disszociációja nem teljes, a disszociálatlan sav egyensúlyban van a disszociált savval.

például ecetsav: CH₃COOH ⇔ CH₃COO- + H+

n értékű savra:
HnA ⇔ n H+ + An-

Ks = [H+]n * [An-] / [HnA]

1 értékű gyenge sav esetén [H+] = [A-] = x

c mol/dm³ egyértékű gyenge sav koncentrációja esetén:

Ks = x²/(1-c)
EGYISMERETLENES MÁSODFOKÚ EGYENLET X-RE, CSAK A POZITÍV GYÖKNEK VAN ÉRTELME.

pH = - lg x

Bázisok esetén ugyanígy kell eljárni, csak figyelembe kell venni, hogy pH + pOH = 14
Módosítva: 6 éve
2