Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki légyszi megoldja?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
744
Elakadtam?A 10.feladat nál valaki segít. Pl
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Tudjuk, hogy sin(α)=cos(90°-α), ezért sin(15°)=cos(90°-15°)=cos(75°), tehát:

2*(sin(75°)-cos(75°))=√2, osztunk 2-vel:

(sin(75°)-cos(75°)=√2/2, majd négyzetre emelünk:

(sin(75°)-cos(75°)²=2/4=1/2, a bal oldalon az (a-b)²=a²-2ab+b² képlet alapján bontjuk a zárójelet:

sin²(75°)-2*sin(75°)*cos(75°)+cos²(75°)=1/2, tudjuk, hogy sin²(α)+cos²(α)=1, tehát

1-2*sin(75°)*cos(75°)=1/2, rendezzük az egyenletet

1/2=2*sin(75°)*cos(75°), azt is tudjuk, hogy sin(2α)=2*sin(α)*cos(α), ezért a jobb oldalon sin(150°) van:

1/2=sin(150°), erről pedig már tudjuk, hogy igaz.
0

A 'Bizonyítsd be...' 'Igazold...' típusú feladatoknál az egyenlet két oldalát külön kell kezelni. Ezért nem alkalmazhatom a mérlegelvet!!!

Csatolok egy levezetést.
2