Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai számolás

Főoldal » Középiskola » Fizika
652
Mekkora gyorsulással csúszik le egy 2 kg tömegű tégla egy súrlódásmentes lejtőn? Mekkora erőt fejt ki a lejtő a téglára és mekkora sebességgel ér le, ha a lejtő 2 m hosszú a lejtő szöge pedig 45⁰?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2 erő hat a testre: a nehézségi erő (mg) és a lejtő által kifejtett nyomóerő vagy kényszererő (K), amely mindig merőleges a lejtő síkjára.
Fel kell bontani a nehézségi erőt komponensekre: lejtővel párhuzamosra és lejtőre merőlegesre.
A lejtőre merőleges komponens pontosan ki fogja egyenlíteni a kényszererőt, hiszen ebbe az irányba nem történik mozgás. A lejtővel párhuzamos komponens fogja meghatározni a gyorsulást.

Szögfüggvényekkel meghatározható:
Fpárh=mgsin45°
Fmer=mgcos45° (Ez lesz tehát az erő, melyet a lejtő fejt ki a téglára)=2kg*10m/s²*√2 /2=10√2N

Fpárh pedig mgsin45°=ma, m-mel egyszerűsítve: a=gsin45°=10m/s²*√2/2=5√2m/s²

A végsebességet megkaphatjuk a következő módon:
v=at
s=at²/2 -> t= 2s/a = 4/5√2 
->v=10√2/ 5√2 
0