Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, kényszererő kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Fizika
1456
Mekkora gyorsulással csúszik le egy 2 kg tömegű tégla egy súrlódásmentes lejtőn? Mekkora erőt fejt ki a lejtő a téglára és mekkora sebességgel ér le, ha a lejtő 2 m hosszú a lejtő szöge pedig 60⁰?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A gyorsulás kiszámítására a legegyszerűbb képlet a következő:

a=g×sin α=8,66 m/s2

A téglára ható erő a tégla súlyából (m×g) adódik és a lejtőre merőleges, így a következő egyenlet írja le:

Fny=m×g×cosα=10N

Mivel a lejtő hosszát ismerjük (s=2m) és a tébla gyorsulást már kiszámoltuk, a következő képlet átrendezésével az idő megadható:

s=a/2×t^2 --> t=√(2s/a)=0,68 s.
0