Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizikai kényszererő számolása (9. osztály)

Főoldal » Középiskola » Fizika
759
Mekkora gyorsulással csúszik le egy 2 kg tömegű tégla egy súrlódásmentes lejtőn? Mekkora erőt fejt ki a lejtő a téglára és mekkora sebességgel ér le, ha a lejtő 2 m hosszú a lejtő szöge pedig 30⁰?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Kényszererő
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
2 erő hat a testre: a nehézségi erő (mg) és a lejtő által kifejtett nyomóerő vagy kényszererő (K), amely mindig merőleges a lejtő síkjára.
Fel kell bontani a nehézségi erőt komponensekre: lejtővel párhuzamosra és lejtőre merőlegesre.
A lejtőre merőleges komponens pontosan ki fogja egyenlíteni a kényszererőt, hiszen ebbe az irányba nem történik mozgás. A lejtővel párhuzamos komponens fogja meghatározni a gyorsulást.

Szögfüggvényekkel meghatározható:
Fpárh=mgsin30°
Fmer=mgcos30° (Ez lesz tehát az erő, melyet a lejtő fejt ki a téglára)=2kg*10m/s²* 3 /2=10 3 N

Fpárh pedig mgsin30°=ma, m-mel egyszerűsítve: a=gsin30°=10m/s²*1/2=5m/s²

A végsebességet megkaphatjuk a következő módon:
v=at
s=at²/2 -> t= 2s/a = 4/5 s=2/ 5 s
-> v=5m/s²*2/ 5 s=10/ 5 m/s=2 5 m/s
0