Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
465
Sziasztok! Néhány matek házimat nem értem. Előre is köszönöm a segítséget.

1, Hányféle négyjegyű szám készíthető a 0, 1, 2, 3 számjegyekből, ha mindegyik csak egyszer szerepelhet?

2, a. Hányféle 7 jegyű szám készíthető 3 db 4-esből és 4 db 5-ösből?
b. Hányféle 7 jegyű páros szám készíthető 3 db 4-esből és 4 db 5-ösből?
c. Hányféle 7 jegyű páratlan szám készíthető 4 db 4-esből és 3 db 5-ösből?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Sziasztok! Néhány matek házimat nem értem. Előre is köszönöm a segítséget.

1, Hányféle négyjegyű szám készíthető a 0, 1, 2, 3 számjegyekből, ha mindegyik csak egyszer szerepelhet?

3·3·2·1=18 db

2, a. Hányféle 7 jegyű szám készíthető 3 db 4-esből és 4 db 5-ösből?

Ismétléses permutáció: 7!/(3!·4!)= 35 db

b. Hányféle 7 jegyű páros szám készíthető 3 db 4-esből és 4 db 5-ösből?

Mivel mindenképpen négyesre végződik ezért csak 2db 4-es és 4 db 5-öst kell sorbarendezni.
6!/(2!·4!)=15 db

c. Hányféle 7 jegyű páratlan szám készíthető 4 db 4-esből és 3 db 5-ösből?
Csak ötösre végződhet, ezért 6!/(4!·2!)=15 db
0