Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika hf

Főoldal » Középiskola » Fizika
401
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Párhuzamos kapcsolásnál az áramok az ellenállások arányában oszlanak meg.
a két ellenállás aránya 400/250=8/5⇒ha tehát az egyiken 60mA folyik, akkor a másikon 96mA (azt kell tudni, hogy a nagyobb áram a kisebb ellenálláson folyik)
Ebből tudjuk a főág áramát: 60+96=156mA=Iö (ez az áramforráson átfolyó áram)
A két ellenállás eredője
1/Re/1/400+1/250
Re=153,85Ω
U=Re·Iö=153,85·0,156=24V
A fogyasztók teljesítménye:
P₁=U·I₁=24·0,06=1,44W (ez a 400Ω-os ellenálláson a teljesítmény)
P₂=U·I₂=24·0,096=2,3W
Az áramforrás teljesítménye:
P=U·Iö=24·0,156=3,744W
Megfigyelhetjük, hogy az egyes fogyasztók teljesítményének összege az áramforrás teljesítményét adja párhuzamos kapcsolásnál. Így is számolhattunk volna
0

Másik megoldás
Számítsuk ki a 400Ω-on a feszültséget (ez egyben a párhuzamos kapcsolás miatt az áramforrás feszültségét is adja)
U=R₁·I₁=400·0,06=24V
Ebből tudjuk a másik áramerősséget számolni:
I₂=U/R₂=24/250=0,096A=96mA
Innen megegyezik az előző megoldással a feladat többi része
Az első megoldás főleg akkor hasznos gondolatmenet, ha az össz áram van megadva, és az egyes ellenállásokon kell gyorsan, praktikusan kiszámolni a rajtuk átfolyó áramerősséget.
0