Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Bioszba kéne segítség!

1768
Milyen úton jut el a tüdőből a friss vér a sejtekhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Én ezt találtam a biológia könyvemben: ( a végén leírom rövidebben is)
A szívből a tüdőartéria szén-dioxidban gazdag vért szállít a tüdőbe, ahol kisebb erekre ágazik. A kis vérköri hajszálérhálózat a léghólyagocskákat veszi körül. Itt történik meg a légzési gázcsere: a szén-dioxid kilép a vérből a léghólyagocskákban lévő levegőbe, az oxigén pedig a hajszálér hálózatban áramló vérbe jut. Ilyen módon a szén-dioxidban gazdag vérből friss, oxigéndús vér lesz.
A vér a tüdővénákon keresztül jut vissza a szívbe. A nagy vérkör a szív és a szervezet összes szerve között áramoltatja a vért.
A szívből a főverőér vezet ki, amely a szervek felé kisebb artériákra ágazik szét. A szervekbe lépve a verőerek további elágazások után létrehozzák a hajszálérhálózatot, amelyben légzési gázok, tápanyagok, anyagcsere végtermékek és más anyagok cserélődnek ki. A szervek hajszálérhálózatában lesz az oxigéndús vérből szén-dioxidban gazdag vér.

Röviden az a lényeg, hogy a szén-dioxidos vért a szív visszapumpálja a tüdőbe, ahol ismét oxigéndús lesz, majd a tüdővénákon visszajut a szívbe (ez a kis vérkör). A szívből a főverőéren keresztül megy, ami kisebb artériákra ágazik szét, majd a szervekbe lépve hajszálérhálózatokra. Itt lesz az oxigéndús vérből szén-dioxidban gazdag.

Remélem tudtam segíteni :D
2