Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Bioszba kéne segítség!

653
Milyen úton jut el a tüdőből a friss vér a sejtekhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Általános iskola / Biológia

Válaszok

1
Én ezt találtam a biológia könyvemben: ( a végén leírom rövidebben is)
A szívből a tüdőartéria szén-dioxidban gazdag vért szállít a tüdőbe, ahol kisebb erekre ágazik. A kis vérköri hajszálérhálózat a léghólyagocskákat veszi körül. Itt történik meg a légzési gázcsere: a szén-dioxid kilép a vérből a léghólyagocskákban lévő levegőbe, az oxigén pedig a hajszálér hálózatban áramló vérbe jut. Ilyen módon a szén-dioxidban gazdag vérből friss, oxigéndús vér lesz.
A vér a tüdővénákon keresztül jut vissza a szívbe. A nagy vérkör a szív és a szervezet összes szerve között áramoltatja a vért.
A szívből a főverőér vezet ki, amely a szervek felé kisebb artériákra ágazik szét. A szervekbe lépve a verőerek további elágazások után létrehozzák a hajszálérhálózatot, amelyben légzési gázok, tápanyagok, anyagcsere végtermékek és más anyagok cserélődnek ki. A szervek hajszálérhálózatában lesz az oxigéndús vérből szén-dioxidban gazdag vér.

Röviden az a lényeg, hogy a szén-dioxidos vért a szív visszapumpálja a tüdőbe, ahol ismét oxigéndús lesz, majd a tüdővénákon visszajut a szívbe (ez a kis vérkör). A szívből a főverőéren keresztül megy, ami kisebb artériákra ágazik szét, majd a szervekbe lépve hajszálérhálózatokra. Itt lesz az oxigéndús vérből szén-dioxidban gazdag.

Remélem tudtam segíteni
2