Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS nagyon gyorsan

Főoldal » Általános iskola » Kémia
804
1. Írd le jelekkel és számold ki a tömegét! / A kis betűk mellé csak a helyes nagy betűt írd!/

a) 2 mol magnézium-oxid : _________ , _________ g

b) 1 mol nátrium-klorid: _________ , _________ g

c) 3,5 mol szén : _________ , _________ g

d) 4 mol nitrogéngáz: _________ , _________ g /8p/

2. Hány mól és hány g anyagot jelölnek az alábbiak?

a) 2 Na __ mól ; ______ g

b) 0,5 H2 __ mól ; ______ g

c) 5 O2 __ mól ; ______ g

d) 4 HCl __ mól ; ______ g

e) H2O __ mól ; ______ g /10p/

3. Melyik a helyes? / A vagy B vagy C /

a) Cinkkel sósavból állítható elő: A Cl2 B O2 C H2

b) Víz bontásakor keletkező éghető gáz: A O2 B H2 C H2O

c) Szén égésekor keletkező vegyület: A CO B O2 C CO2

d) Sárgászöld színű elemi gáz, fojtós szagú: A Cl2 B HCl C H2

e) Színtelen, szagtalan gáz, az égést táplálja: A N2 B H2 C O2 /5p/

4. a) A hidrogén és a klór egyesülésének egyenletét melyik sor mutatja helyesen? /Csak a nagy betűt írd a kis betű után!/

A H2 + Cl2 = 2 HCl

B H + Cl = HCl

C 2 H2 + Cl2 = 2 HCl

b) Magnéziumot égettünk, fehér színű por keletkezett. Melyik folyamat mutatja helyesen a reakcióegyenletet?

A Mg + O2 = MgO

B 2 Mg + O2 = 2 MgO

C Mg + O = MgO

c) Elektromos árammal vizet alkotórészeire bontunk. Színtelen, szagtalan gázok keletkeznek. Melyik sor mutatja helyesen a változást?

A H2O = H2 + O2

B 2 H2 + O2 = 2 H2O

C 2 H2O = 2H2 + O2 /3p/

5. Pótold a hiányzó vegyjeleket, képleteket, együtthatókat(számok) értelem szerint, hogy a tömegmegmaradás törvénye érvényesüljön! Az egész helyes egyenletet írd le! Színes legyen a pótlásod!

a) ___ + Cl2 = MgCl2

b) ___ + 2 HCl = ZnCl2 + ___

c) __ HgO = 2 ___ + O2

d) 2 Na + ___ = __ NaCl /7p/

6. Írd fel a kén égésének :

szóegyenletét: _____________ + ____________ = __________________

egyenletét: ______ + ______ = ______

anyagmennyiségét(mól): ______ ______ ______

tömegeket(g): _______ + ______ = ______

Az egyenlet alapján válaszold meg a kérdéseket!

a) 16 g kén hány g oxigénnel reagál? _______ g

b) 1 mól égéstermékhez hány g kén kell? _______ g

c) 96 g oxigén hány g kén égéséhez elegendő? _______ g /7p/

Dolgozz figyelmesen és alaposan!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, segítség, help, gyorsan, jó, rossz, Létszi
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

2
a) 2 mol magnézium-oxid : ____2 MgO_____ , __2*(24+16)=2*40=80_______ g

b) 1 mol nátrium-klorid: ___NaCl______ , ___23+35,5=58,5______ g

c) 3,5 mol szén : ___3,5 C______ , __3,5*12=42_______ g

d) 4 mol nitrogéngáz: ____4 N₂_____ , __4*2*14=112_______ g /8p/

2. Hány mól és hány g anyagot jelölnek az alábbiak?

a) 2 Na _2_ mól ; __2*23=46____ g

b) 0,5 H₂ _0,5_ mól ; _0,5*2=1_____ g

c) 5 O₂ _5_ mól ; __5*2*16=160____ g

d) 4 HCl _4_ mól ; __4*36,5=146____ g

e) H₂O _1_ mól ; __18____ g /10p/

3. Melyik a helyes? / A vagy B vagy C /

a) C Cinkkel sósavból állítható elő: A Cl₂ B O₂ C H₂

b) B Víz bontásakor keletkező éghető gáz: A O₂ B H₂ C H₂O

c) tökéletlen égéskor: A, tökéletes égéskor: C Szén égésekor keletkező vegyület: A CO B O₂ C CO₂

d) A Sárgászöld színű elemi gáz, fojtós szagú: A Cl₂ B HCl C H₂

e) C Színtelen, szagtalan gáz, az égést táplálja: A N₂ B H₂ C O₂ /5p/

4. a) A A hidrogén és a klór egyesülésének egyenletét melyik sor mutatja helyesen? /Csak a nagy betűt írd a kis betű után!/

A H₂ + Cl₂ = 2 HCl

B H + Cl = HCl

C 2 H₂ + Cl₂ = 2 HCl

b) B Magnéziumot égettünk, fehér színű por keletkezett. Melyik folyamat mutatja helyesen a reakcióegyenletet?

A Mg + O₂ = MgO

B 2 Mg + O₂ = 2 MgO

C Mg + O = MgO

c) C Elektromos árammal vizet alkotórészeire bontunk. Színtelen, szagtalan gázok keletkeznek. Melyik sor mutatja helyesen a változást?

A H₂O = H₂ + O₂

B 2 H₂ + O₂ = 2 H₂O

C 2 H₂O = 2 H₂ + O₂ /3p/

5. Pótold a hiányzó vegyjeleket, képleteket, együtthatókat(számok) értelem szerint, hogy a tömegmegmaradás törvénye érvényesüljön! Az egész helyes egyenletet írd le! Színes legyen a pótlásod!

(LÁSD A CSATOLT KÉPET!)

a) _Mg__ + Cl₂ = MgCl₂

b) _Zn__ + 2 HCl = ZnCl₂ + _H₂__

c) _2_ HgO = 2 _Hg__ + O₂

d) 2 Na + _Cl₂__ = _2_ NaCl /7p/

6. Írd fel a kén égésének :

szóegyenletét: ___kén__________ + _____oxigén gáz_______ = __kén-dioxid gáz________________

egyenletét: __S____ + ___O₂___ = __SO₂____

anyagmennyiségét(mól): ___1___ + __1____ = ___1___

tömegeket(g): ___32 g____ + __32 g____ = __64 g____

Az egyenlet alapján válaszold meg a kérdéseket!

a) 16 g kén hány g oxigénnel reagál? __16_____ g

b) 1 mól égéstermékhez hány g kén kell? ___32____ g

c) 96 g oxigén hány g kén égéséhez elegendő? ___96____ g /7p/

Dolgozz figyelmesen és alaposan!
Úgy csináltam :-)
Módosítva: 6 éve
2

Csatoltam képet.
2