Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szamitsd ki!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
668
Egy kocka ele 5cm.A kocka testatlojanak es egyik lapja atlojanak aranya egyenlo.............
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
 3 : 2 

Először kiszámolod a lapátlót egy Pitagorasz-tétellel: 52+52=x2
x=5 2  cm

Ha pedig szépen felrajzolod a kockát, akkor láthatod, hogy a testátló egy olyan derékszögű háromszög átfogója, melynek egyik befogója az 5cm-es oldal, a másik befogója pedig az 5 2  cm-es lapátló. Ebből ugyancsak a Pitagorsz-tétel segítségével kiszámolható a testátló:
52+(5 2 )2=y2
 75 =y
5 3  cm=y

Tehát a testátló és a lapátló aránya 5 3 :5 2 , ezt 5-tel egyszerűsítve kapod az eredményt.
Módosítva: 9 éve
0

Ha jól értem a kocka testátlójának és lapátlójának az aránya a kérdés.
Ehhez csatolom a megoldást.

Ha valami nem érthető, szólj nyugodtan.
0