Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy 3, egy 4 és egy 5 cm élhosszúságú kockát egymás tetejére teszünk.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1446
a) Mekkora a kapott test térfogata?
b) Hány cm egy éle az ugyanekkora térfogatú kockának?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A kis kockák térfogatai: 3*3*3=27 cm³, 4*4*4=64 cm³, 5*5*5=125 cm³. Ha egymáshoz teszünk testeket, akkor a térfogatok összeadódnak, tehát az új test térfogata 27+64+125=216 cm³.

A keresett kocka élhossza legyen x, ekkor annak a térfogata x*x*x=x³, azt szeretnénk, hogy ez 216-tal legyen egyenlő, tehát

x³=216, ennek a megoldása x=6, tehát a nagy kocka 1 éle 6 cm hosszú.
0