Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
603
100 g vízben 10 g kristályos /!!!/ rézgálicot /réz-szulfátot/ oldunk. Oltott mésszel /kalcium-hidroxid/ reagáltatva hány mol réz-hidroxid csapadék keletkezik? Rel. atomtömegek: Cu=63,5 S=32 Ca=40 O=16 H=1
Előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, lecke
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
vízmentes réz-szulfát: CuSO₄
1 móljának tömege: 63,5+32+16*4=159,5 g/mol

kristályos rézgálic: 5 mol kristályvízzel kristályosodik
CuSO₄ . 5 H₂O
1 móljának tömege: (63,5+32+16*4=159,5) + (5*18) = 249,5 g/mol

249,5 g kristályos rézgálic 159,5 g (1 mol) vízmentes réz-szulfátot tartalmaz
1 g kristályos rézgálic 159,5/249,5 g vízmentes réz-szulfátot tartalmaz
10 g kristályos rézgálic 10*159,5/249,5 g = 6,393 g (0,04 mol) vízmentes réz-szulfátot tartalmaz

CuSO₄ + Ca(OH)₂ = CaSO₄ + Cu(OH)₂

1 mol réz-szulfátból 1 mol réz-hidroxid keletkezik.
0,04 mol réz-szulfátból 0,04 mol réz-hidroxid keletkezik.
2