Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika feladat help

Főoldal » Középiskola » Fizika
633
20 Ω-os és 30 Ω-os ellenállásokat sorba, majd párhuzamosan kapcsolunk. Kivezetéseikre 9 V feszültséget kötünk. Számítsd ki mindkét esetben az eredő ellenállást és a vezetőn átfolyó áramerősséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
soros kapcsolás esetén
Re = R1 + R2 = 20 + 30 = 50 Ω

I=U/Re = 9 V / 50 Ω = 0,18 A

párhuzamos kapcsolás esetén
1/Re = 1/R₁ + 1/R₂ = 1/20 + 1/30 = 0,08333
Re = 1/0,08333 = 12 Ω

Ue = U₁ = U₂ = 9 V

I = I₁ + I₂

I=U/R=U/R₁ + U/R₂ = 9/20 + 9/30 = 0,75 A
3

Csatoltam képet.
3