Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9.

Főoldal » Középiskola » Fizika
694
Egy test szabadon esett, és földet éréskor 30m/s volt a sebessége
Milyen magasról esett? Miért nincs szükség a test tömegére a magasság kiszámításához? A mozgási energia kiszámításához kellene-e tudni a test tömegét? Miért?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Odafent `h` magason az `m` tömegű test helyzeti energiája ennyi volt:
`E=m·g·h`
Nem tudjuk a tömeget, de reménykedünk benne, hogy nem lesz rá szükség.

Lent nincs helyzeti, csak mozgási:
`E=1/2·m·v^2`
Itt már a sebességet tudjuk, a tömeget még mindig nem.

Ez a két energia egyforma:
`m·g·h=1/2·m·v^2`
MÁZLINK VAN!!! Tudunk egyszerűsíteni a tömeggel!!!!!!!!
`g·h=1/2·v^2`
`h=v^2/(2g)=...` ezt már ki tudod számolni.

A többi kérdésre való válaszra ugye rájöttél?
0