Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
483
Egy szimmetrikus trapéz hosszabbik alapja 190 m,átlója 170 m,magassága 80 m.Mekkorák a szárai,a másik alapja és a szögei?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A trapéz magassága a hosszabbik alapot két részre osztja: x és 190-x
Szárait jelöljük y-nal, rövidebb alapját z-vel
Mivel a magasság merőleges az alapra, felírhatjuk a Pitagorasz tételt az átló, a magasság, és a hosszabbik alap x részére, valamint a szár, a magasság és az alap (190-x) részére
170²=x²+80²
y²=(190-x)²+80²
z=190-2x
0