Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

ábrázoljuk a [-3,.3] INTERVALLUMON ÉRTELMEZETT

Főoldal » Középiskola » Matematika
1046
f(x)=x²-4 tört alatt x-2 függvényt
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Először alakítsuk át a függvényt; a számláló átírható az azonosság alapján (x+2)*(x-2) alakban, ezután egyszerűsítve az x+2 függvényt kapjuk, ahol x≠2. Tehát a [-3;3] intervallumon a függvény képe egy egyenes, ami az x=2 helyen "ki van lyukasztva" tehát az ahhoz tartozó pont helyére egy üres karikát teszünk.
0

(x2-4)/(x-2)

A tört számlálója az a2-b2 = (a-b)(a+b) azonosság alapján átírható:
(x-2)(x+2)

Ez alapján a tört:
(x-2)(x+2)/(x-2)

(x-2)-vel egyszerűsítve: f(x)=(x+2) függvény marad csak, ami egy egyszerű elsőfokú függvény, ami megszakad az x=2-ben. Ide egy üres karikát kell tenni az egyenesre.

Ábrázolása innen már elvileg könnyű. Megy?
Módosítva: 9 éve
0