Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

KÉMIA

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1971
1. Írd fel az ammónia (NH3) keletkezését hidrogénből (H2) és nitrogénből (N2). Az egyenlet alapján számítsd ki, hogy
-6 mol hidrogénből hány mol ammónia keletkezik?
-1 mol nitrogénből hány gramm ammónia keletkezik?
-30 gramm hidrogén hány gramm ammónia keletkezéséhez szükséges?

2. Számítsd ki, hogy 20 gramm kalciumból hány gramm kalcium-oxid (CaO) keletkezik!

3. Mennyi magnézium-oxid (MgO) állítható elő 6 gramm magnézium szalag elégetésével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
N₂ + 3 H₂ = 2 NH₃

-6 mol hidrogénből 4 mol ammónia keletkezik
-1 mol nitrogénből 2*17 = 34 gramm ammónia keletkezik

-30 gramm hidrogén hány gramm ammónia keletkezéséhez szükséges?
3*2 = 6 g hidrogénből 2*17=34 g ammónia keletkezik
30 g hidrogénből 5-ször ennyi, 5*34 = 170 g ammónia keletkezik

2.
2 Ca + O₂ = 2 CaO
2*40 g Ca-ból 2*56 g CaO keletkezik
20 g Ca-ból a negyede, 2*56/4 = 28 g CaO keletkezik.

3.
2 Mg + O₂ = 2 MgO
2*24=48 g magnéziumból 2*40=80 g MgO keletkezik,
6 g magnéziumból a nyolcada, 10 g MgO keletkezik.
2