Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi a megoldás?Matek 7. osztály

Főoldal » Általános iskola » Matematika
467
Mindennel probálkoztam ténypeg de nem megy.Csatlotam a fotót,nagyon kérlek titeket segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, sürgős, megoldás, segíts, nemtudom, mi
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Kedves Nemistudom!
1. hsz: meg van adva egy külső szög: 140°. tudjuk hogy külső + belső szög = 180 => az BETA szögünk akkor 40.
tudjuk, hogy ALFA + BETA + GAMMA mindig 180 egy hsz esetén. Ez azt jelenti, hogy: ALFA + (BÉTA+20) + BÉTA = 180.
ALFA + (40+20) + 40 = 180 => ALFA = 80°.

A pöttyös szögek 90° (derékszöget) jelölnek. Ez egy huncut háromszög, mert egymás mögé illeszkednek, nehéz őket észrevenni. Van nekünk egy GAMMA szögünk, egy derékszögünk, és 45° => 180=GAMMA+90+45. GAMMA = 45°.
Van egy ALFA-s háromszögünk is egy derékszöggel, és egy GAMMA + 15 szögünk. 180 = ALFA + 90 + (45+15).
ALFA = 35° ha jól számolom. A BETA-nk pedig egy GAMMA és egy derékszöggel zár be egy hsz-et. A derékszöget nehéz észrevenni, de ha egy egyenese van állítva, akkor a pötty helyétől független, a túloldalt is 90° van. 180 =90 + 45 + BÉTA:
BÉTA = 180 -135 = 45°

3.hsz: Látjuk hogy ez egy háromszög, melynek közepében egy pont van, és összekötjük a csúcsokkal. Így alkot 3 háromszöget, melyek a területe ugyan akkora mint a nagyhsz. A közepén látható háromszögcsúcsok összege 360. 360 = 120 + 150 + x.
x = 90°. Nem kérte, hogy számoljuk ki, de kelleni fog. A GAMMA szögek egyenlőek az alső háromszögben, tehát 180= 150+2GAMMA. GAMMA = 15°. Ugyanezt elkövetjük a felső hsznél, és az ALFA hsznél is: 180 = 2ALFA+ x. ALFA=45°.
a BÉTA-t innentől remélem egyedül is ki tudod számítani. :)

Módosítva: 6 éve
0