Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ez így jó?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
633
A feladat a képen van a ctg(alfa) kell kiszámolni,de nem tudom hogyan tovább mikor 2 tört van egymás alatt akkor mi a teendő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Gondolom nem általános iskolai a kérdés!
Csatolom a megoldást.

Bocsi, tangens-re számoltam. De ctg-re hasonlóan, azaz b/a, vagyis.
Módosítva: 9 éve
0

Hát, olyankor az a teendő, hogy az osztó tört reciprokával szorzunk. Valami ilyesmit már tanultál, nem?
0

Nem teljesen; a [π/2;π] intervallumon vagyunk, vagyis a II. negyedben, ott pedig a cos(α) előjele negatív, tehát cos(α)=-4/5 lesz. A többivel nincs gond, ekkor viszont

ctg(α)= (-4/5) / (3/5) = (-4/5) * (5/3) =-4/3, ebből persze tg(α)=-3/4.
Módosítva: 9 éve
1