Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítsen a fizika háziban légyszii

Főoldal » Középiskola » Fizika
533
25. Egy 2 m hosszú, 2 dm² keresztmetszetu alumínium rúd függoleges helyzetben egy tóban éppen a víz felszíne alatt van. A rudat függoleges helyzetben tartva kiemeljük a vízbol. Az alumínium surusége 2,7 kg/dm³.
a) Határozzuk meg és ábrázoljuk a rúd kiemeléséhez szükséges
pillanatnyi erot a kiemelt rúdhossz függvényében! g=10m/s² .(F=680+20x)
b) Határozzuk meg a rúd kiemeléséhez szükséges munkát !(1760 J)
26. Egy A = 4 cm² alapterületű, h = 20 cm magasságú, ? = 2 g/cm³ sűrűségű fémhenger egy 2A alapterületű hengeres edényben levő vízbe merül. A fémhengert teljesen ellepi a víz, felső lapja a az edénybeli víz szintjével van azonos magasságban. A fémhengert lassan kiemeljük a vízből. Jelölje x a fémhenger elmozdulását!
a) Határozzuk meg, hogy mekkora F erővel kell tartani a hengert az x alábbi értékeinél!
x (cm) 0 2 4 6 8 10 12 14
b) Ábrázoljuk grafikonon a szükséges F erot az x elmozdulás függvényében!
A víz surusége 1 g/cm³
27. Egy 1 dm élhosszúságú fakocka 5 cm mélyre merülve az ábra
szerinti helyzetben úszik a vízen. A kockát 5 cm-rel lejjebb
nyomjuk.
a) Mekkora erovel kell tartani lenyomott helyzetben a kockát?
b) Mekkora munkát végeztünk a kocka lenyomása közben?
( Feltételezhetjük, hogy a kocka nem fordul el, a vízszint változása elhanyagolható. A víz surusége 1000 kg/m³.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mennyit tudsz magadtól? Mondjuk mennyi a rúd tömege?
-1