Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika behelyettesítés

Főoldal » Középiskola » Fizika
483
Hogy jön ki az eredmény , nem tudom kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
Mivel van gond? A nyilat nem érted? Vagy mit nem tudsz kiszámolni?
0

A nyíl csupán annyi, hogy a kör felszíne:
`A=r^2π`
de nekünk nem `r` van megadva, hanem a kör átmérője, `d`. Annak a fele a sugár, tehát felírhatjuk az adatok közé, hogy `r=10^(-4)m`
És akkor a számolásnál (ahol a nyíl hegye van) módosulhat a dolog: A helyett, hogy `(d/2)^2·π`, írhatjuk a kiszámolt felszínt.

Leírom neked a teljes levezetést, egyszerűbben, mint a mintapéldában:
`r=d/2=10^(-4)m`
`A=r^2π=3.14·10^(-8)m^2`
A vezető ellenállása ennyi kell legyen:
`R=U/I=(1.5\ V)/(0.05\ A)=30\ Ω`
A vezetődarab ellenállására tudjuk fejből ezt a képletet:
`R=ρ·ℓ/A`
Behelyettesítve:
`30\ Ω=1.78·10^(-8)Ωm·ℓ/(3.14·10^(-8)m^2) quad quad quad quad quad quad` / Egyszerűsítsünk `10^(-8)`-nal és `m`-rel
`30\ Ω=(1.78\ Ω)/(3.14\ m)·ℓ quad quad quad quad quad quad` / Egyszerűsítsünk Ω-mal és szorozzunk át `m`-rel
`30\ m=1.78/3.14·ℓ`
stb. fejezd ki ℓ-et.
Módosítva: 6 éve
0