Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia_ elektrolizis mennyiségi törvényei

Főoldal » Középiskola » Kémia
462
Ezüst- nitrát oldaton egyenáramot vezetünk át 45 percig, így a katódon 0,5 g ezüst válik ki.
Hány amper erősségű volt az áram? 5 pont
adatok kiírása: 1 pont
mértékegységváltás: 1 pont
képlet: 1 pont
behelyettesítés: 1 pont
eredmény: 1 pont
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
katód folyamat: 4 Ag+ + 4 e- → 4 Ag
anód folyamat: 2 H₂O → O₂ + 4 H+ + 4 e-

t= 45 perc = 45*60 = 2700 s

0,5 g ezüst vált ki.
1 mol ezüst 108 gramm.
0,5 g ezüst 0,5/108 = 4,63 *10-3 mol

4 mol e- hatására 4 mol ezüst válik ki.
4,63 *10-3 mol e- hatására 4,63 *10-3 mol ezüst válik ki.

Az áthaladt töltés: Q = ne * F = 4,63 *10-3 mol * 96500 C/mol = 446,76 C

Az áramerősség: I = Q / t = 446,76 C / 2700 s = 0,17 A
Módosítva: 6 éve
2