Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia - A mész égetése

Főoldal » Általános iskola » Kémia
587
252kg mészkő égetésekor mennyi égetett mész keletkezik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
CaCO₃ → CaO + CO₂

g/mol=kg/kmol

1 kmol mészkő (kalcium-karbonát) tömege: 40+12+3*16 = 100 kg/kmol
1 kmol égetett mész (kalcium-oxid) tömege: 40+16=56 kg/kmol

100 kg mészkőből 56 kg égetett mész keletkezik,
1 kg mészkőből 56/100 =0,56 kg égetett mész keletkezik,
252 kg mészkőből 252 * 56 / 100 = 141,12 kg égetett mész keletkezik.
Módosítva: 6 éve
2