Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves savak. Segítség, SŰRGŐS!

Főoldal » Középiskola » Kémia
375
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
CaCO3 + 2 CH₃COOH → Ca(CH₃COO)₂ + CO₂ + H₂O

1 mol ecetsav tömege: 12+3+12+2*16+1 = 60 g/mol
1 mol normál állapotú szén-dioxid térfogata: 22,41 dm³

200 g 40%-os ecetsav oldatban 200*0,4= 80 g ecetsav van.

2*60 g ecetsavból 22,41 dm³ szén-dioxid keletkezik,
1 g ecetsavból 22,41 / 120 dm³ szén-dioxid keletkezik,
80 g ecetsavból 80 * 22,41 / 120 = 14,94 dm³ szén-dioxid keletkezik.
Módosítva: 6 éve
2