Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2196
a., 12 színes golyó amiben 5 piros, 4 kék,3 zöld van. kihúzunk hatot mekkora a valószínűsége hogy 3 pirosat, 3 kéket húzunk ki. meg kell csinálni visszatevés nélkülin,és visszatevésesen.
b.,12 színes golyó amiben 5 piros, 4 kék,3 zöld van. kihúzunk hatot mekkora a valószínűsége hogy 3 pirosat húzunk ki. meg kell csinálni visszatevés nélkülin,és visszatevésesen.
c.,12 színes golyó amiben 5 piros, 4 kék,3 zöld van. kihúzunk 4 golyót mekkora a valószínűsége hogy 2 nem zöld. meg kell csinálni visszatevés nélkülin,és visszatevésesen.
d.,,12 színes golyó amiben 5 piros, 4 kék,3 zöld van. kihúzunk 3 golyót mekkora a valószínűsége hogy mind a 3 különböző színű. meg kell csinálni visszatevés nélkülin,és visszatevésesen.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az ilyen feladatoknál érdemes az azonos színű golyókat is különbözőnek venni, mert máskülönben komplikált lenne számolni a továbbiakban:

a) Összes eset visszatevéssel: 12⁶, visszatevés nélkül: 12*11*10*9*8*7
Kedvező eset visszatevéssel: vegyünk egy konkrét húzási sorrendet: PPPKKK, ekkor az első helyre 5 mehet, ugyanígy a másodikra és a harmadikra is, a 4., 5. és 6. helyre pedig 4-4-4, tehát 5³*4³-féleképpen húzhatunk. Egy másik konkrét elrendezés: PKPKPK, ebben az esetben 5*4*5*4*5*4=5³*4³-féleképpen húzhatunk,
Nem nehéz kitalálni, hogy adott sorrendhez így mindig ugyanannyi lehetőségünk lesz a húzásra, már csak az a kérdés, hogy hányféleképpen lehet ilyen esetekre bontani a húzás sorrendjét, másként hányféleképpen lehet a PPPKKK betűket egymás mellé írni, ezt pedig meg tudjuk mondani; ismétléses permutációval 6!/(3!*3!)=20, tehát összesen 20*5³*4³-féleképpen húzhatunk golyókat. Valószínűség=kedvező/összes.
Visszatevéssel: ha PPPKKK a sorrend, akkor 5*4*3*4*3*2-féleképpen lehet húzni, a 20-as szorzó itt is él, tehát 20*5*4*3*4*3*2-féleképpen lehet húzogatni. Valószínűség=kedvező/összes.

b) Az összes eset ugyanaz, mint az előző feladatban.
Kedvező eset: itt már azt is vizsgálni kell, hogy milyen módokon tudunk 3 pirosat kihúzni, ezek a következő esetek: PPPKKK, PPPKKZ, PPPKZZ, PPPZZZ, ezeket külön végig kell számolgatni, és amiket kapunk, azokat össze kell adni. A számolás sémája ugyanaz, mint az a) feladatban; kiszámolni, hogy a betűk hányféleképpen írhatóak egymás mellé, és azt megszorozni az 1 adott esetben vett lehetőségek számával.

c) Összes eset: 12⁴ és 12*11*10*9
Kedvező esetek: ha 2 nem zöld, akkor 2 zöldnek kell lennie (itt kimondatlanul, de felteszem, hogy pontosan két nem zöld lesz, mert máskülönben egy féloldalas számolás lenne a feladatból (ami ráadásul így sem kevés)), tehát ezeket kell végignézni: ZZPP, ZZPK, ZZKK, a számítás hasonló módon megy az előzőekhez.

d) Összes eset: 12³ és 12*11*10
Kedvező eset: PKZ, itt 3!=6 lesz a szorzó, és az 5*4*3-at kell szorozni mindkét esetben.

Ha valami nem világos, vagy nem sikerül kiszámolni, várom kérdéseidet.
0