Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai reakciók

Főoldal » Középiskola » Kémia
693
5. Rendezendő sav-bázis és redoxireakciók. Írj fel három sav-bázis és három redoxireakció egyenletét vegyesen, majd rendezd őket! A feladat keretében vizsgáld meg, hogy részecskeátmenet szempontjából milyen az adott folyamat. Sav-bázis reakciók esetén jelöld az egymást kiegészítő (konjugált sav-bázis párokat). Redoxireakciók esetén tüntesd fel az atomok oxidációs számait, jelöld az oxidációs számok változását, add meg mi oxidálódik / redukálódik, melyik anyag az oxidálószer / redukálószer.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
sav-bázis reakciók:
H₂O + HCl = H₃O+ + Cl-
bázis1 + sav2 = sav1 + bázis2
protonátmenettel járó reakció

H₂O + NH₃ = NH₄+ + OH-
sav1 + bázis2 = sav2 + bázis1
protonátmenettel járó reakció

H₂O + HNO₃ = H₃O+ + NO₃-
bázis1 + sav2 = sav1 + bázis2
protonátmenettel járó reakció

redoxireakciók:

2 CO + O₂ = 2 CO₂
oxidációs számok:
CO: C: +2, O: -2
O₂: O: 0
CO₂: C: +4, O: -2
C: +2 → +4
O: 0 → -2
CO: oxidálódott, redukálószer
O₂: redukálódott, oxidálószer

2 Fe₂O₃ + 3 C = 4 Fe + 3 CO₂
oxidációs számok:
Fe₂O₃: Fe: +4, O: -2
C: 0
Fe: 0
CO₂: C: +4, O: -2
O: nem változott
C: 0 → +4
Fe(IV): +4 → 0
C: oxidálódott, redukálószer
Fe(IV): redukálódott, oxidálószer

SO₂ + 2 H₂S → 3 S + 2 H₂O
oxidációs számok:
SO₂: S: +4, O: -2
H₂S: H: +1, S:-2
S: 0
H₂O: H: +1, O: -2
S (SO₂): +4 → 0 redukálódott, oxidálószer
S (H₂S): -2 → 0 oxidálódott, redukálószer
2