Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ha egyenletet 0-ra rendezünk honnan tudom, hogy mi lesz az előjel?

Főoldal » Középiskola » Matematika
652
Például:

(3x+1) (x+1) = 7(x+1) ------>
(3x+1) (x+1) - [itt erre a minuszra vagyok kíváncsi] 7(x+1) = 0

Honnan tudom, hogy oda minuszt vagy pluszt rakjak?
Ennél pl. mi kell, ha rendezem? :
x(x-3) = 8(x-3)

Köszönöm szépen előre is!! ^^
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, egyenlet, szorzattá, alakítás, előjel, plusz, minusz
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Onnan tudod, hogy mit csinálsz az egyik oldalon, hogy eltűnjön, azt csinálod a másik oldalon is. Az első esetben kivonod, mivel 7(x+1) - 7(x+1) = 0, de mivel a jobb oldalon kivontad, ezért a mérlegelv szerint a bal oldalon is ki kell vonnod.

A másodiknál ugyanez a helyzet, így kivonás után az x(x-3)-8(x-3)=0 egyenletet kapod.
Módosítva: 9 éve
1

Vegyük az 1. példádat: (3x+1)(x+1)=7(x+1)
Ha itt azt akarod, hogy a jobb oldalon 0 szerepeljen, akkor ki kell vonnod a jobb oldalból azt a 7(x+1)-et. De mivel egyenletrendezésről van szó, tudjuk, hogy csak úgy végezhetünk műveleteket az egyik oldalon, ha a másik oldalon is megtesszük. Így ha a jobb oldalból kivonod a 7(x+1)-et, 0-t kapsz. A bal oldalon pedig (3x+1)(x+1)-7(x+1)

Ugyanúgy a 2. példádban, ki kell vonni a 8(x-3)-at, hogy 0-t kapj, így viszont a bal oldalon is ki kell vonnod.

Ha olyan példád lenne, hogy x(x-3)=-8(x-3). Ennél úgy tudnál a jobb oldalon 0-t kihozni, hogy hozzáadod a 8(x-3)-at. Így viszont a bal oldalhoz is hozzá kell adnod, s így kapod ezt: x(x-3)+8(x-3)=0
Remélem, érthető :)
1