Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika 9. osztáy SOS

Főoldal » Középiskola » Fizika
1349
1. Sorolj fel konzervatív és nem konzervatív erőket!

2. Az atléták a távol- és a magasugrás előtt „nekifutnak”. Miért? Hasonlítsd össze a távolugrás és a magasugrás nekifutását, és add meg a különbség fizikai okát!

3. A lillafüredi vízesés Magyarország legnagyobb esésű vízesése. A 20 méter magasról lezúduló víz legfeljebb mekkora sebességgel érkezik le a mederbe?

4. Egy lőszeres dobozon azt olvashatjuk, hogy a lövedék tömege 8 g, energiája 475 J. Legfeljebb milyen magasra lehet ezzel a fegyverrel lőni?

5. Egy turista 7 kg tömegű hátizsákkal a hátán kirándul a Mecsekben. Egyik alkalommal a Tubesről túrázik a Zengőre. Mennyivel változik meg eközben a hátizsák helyzeti energiája,

a) ha a helyzeti energia nullszintjét a Tubeshez rögzítjük?
b) ha a helyzeti energia nullszintjét a Zengőhöz rögzítjük?
c) A szükséges adatokat keressük ki az interneten!

6. Egy gyurmadarabot a talajra ejtünk. Vajon mi lesz a kezdeti mechanikai energiájával?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
csatolok képet
Az 5. feladat
a.)Ha a nulla szint a Tubes, akkor Eh=m·g·h=7kg·10m/s²·70m=4900J-al nőtt a hátitáska energiája
b.) Ha a Zengő a nulla szint, akkor 4900J-al csökkent az energiája a hátizsáknak

6. feladat
A kezdeti helyzeti ( mechanikai energia ) átalakult mozgási energiává, a becsapódáskor pedig a mozgási deformációs mechanikai energiává
0