Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Ennek a feladatnak a megoldásában szeretnék segítséget kérni. Válaszokat előre is köszönöm. :)

Főoldal » Középiskola » Kémia
1065
120 g 25 m/m%-os oldathoz hány gramm 13 m/m%-os oldatot kell adni, hogy 17 m/m%-os oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
120 g 25 tömegszázalékos oldatban 120*25/100=30 gramm oldott anyag van. Tegyük fel, hogy x gramm 13 tömegszázalékos oldatra van szükségünk, ebben x*13/100=0,13x gramm oldott anyag van. Ha összeöntjük az oldatokat, akkor 30+0,13x gramm oldott anyag lesz benne, az oldat tömege 120+x lesz, tehát az oldat (30+0,13x)/(120+x)*100 tömegszázalékos lesz, ennek kell 17-nek lennie:

(30+0,13x)/(120+x)*100=17, osztunk 100-zal:
(30+0,13x)/(120+x)=0,17, szorzunk a nevezővel:
30+0,13x=20,4+0,17x, kivonunk 0,13x-et és 20,4-et:
9,6=0,04x, osztunk 0,04-gyel:
240=x, tehát a 13 tömegszázalékos oldatból 240 grammnyi kell. Ellenőrzés:
oldott anyag tömege: 120*25/100 + 240*13/100=30+31,2=61,2
oldat tömege: 120+240=360
így az oldat (61,2/360)*100=17 tömegszázalékos.
0